Alternativní zdroje energie se u široké veřejnosti čím dál tím více dostávají do popředí zájmu. Hlavním důvodem jsou stále se zvyšující ceny za plyn a elektřinu. I když se nyní objevují zprávy o výrazném zlevňování plynu a elektřiny, mnoho lidí stále hledá jiná řešení, jak si zajistit levnější zdroje energií. Jako výhodným a perspektivním směrem pro využití nejrůznějších alternativ se jeví pěstování rychle rostoucích dřevin. Slyšeli jste již o Japonském topolu? Tato nenáročná dřevina je jednou z nich.

Pravidelný přísun dříví na topení

japonský topol BečkovJaponský topol je rychle rostoucí dřevina, jedná se o křížence topolu černého a topolu Maximowiczova a krom vytápění jej můžeme využít pro výsadbu větrolamů, rekultivacím nebo zvukolamům (například mezi dálnicemi a obytnými zónami). Japonský topol má srovnatelnou výhřevnost s hnědým uhlím. Jedná se o dvoudomou rostlinu samičího pohlaví a proto jedinou možností rozmnožování je řízkování z matečnice. Velice rychle roste, roční přírůstek je mezi 2,5 – 4 metry a dobře snáší vlhké prostředí a horší půdu. Pokácejaponský topol Bečkovný strom má schopnost sám znovu obrazit. Dřevina dospívá mezi 8-10 rokem svého růstu. Do této doby není schopná vykvést a množit se semeny. Japonské topoly obmýtáme po dvou letech nebo každý 4. – 6. rok.

Kácení japonského topolu nevyžaduje povolení, jedná se totiž o zemědělskou komoditu – biomasu. Štěpka z těchto topolů je velice žádaná především teplárnami a elektrárnami. Můžeme jej tedy pěstovat pro reprodukci, na štěpku pro elektrárny, pro papírny nebo také na výrobu dřevotřískových desek, výrobu překližky. Jedinou podmínkou pro výsadbu je získání nutného závazného stanoviska odboru ochrany přírody na úřadě s rozšířenou pravomocí.

4 výhody japonského topolu

  • Při spalování nekouří ani nepáchne
  • Je vhodný k využití chudé a neúrodné půdy
  • Jde o nejdostupnější a zřejmě nejlevnější palivo
  • Díky pozitivnímu vlivu na životní prostředí (rekultivaci) se jedná o podpůrných programech na pěstování japonského topolu

Pokud i Vy hledáte alternativní zdroje energie a chcete ušetřit za vytápění, je pěstování japonského topolu ta správná cesta. Více informací o pěstování, výsadbě a sklizni naleznete na stránkách beckov.cz

Komentáře uzavřeny