Můžeme říci, že grilovací kameny jsou prakticky bezúdržbové. Péče o ně je totiž tak snadná, že ji zvládne každý, a to hravě během několika okamžiků. Zapomeňte na to, jak obtížné je odstraňovat mastnotu z grilu a zbytky potravin z grilovací mřížky. Grilovací kámen pouze setřete a máte hotovo. Jaké jsou tedy tipy pro snadnou údržbu grilovacích kamenů? Vyžadují grilovací kameny nějakou zvláštní péči?

Čištění nerezovou škrabkou

Pro odstranění výpečků a zbytků potravin se doporučuje používat nerezovou škrabku. Jedná se o škrabku speciálně určenou na tuto činnost. Škrabka má velmi jednoduchou konstrukci, zakoupíte ji za pár korun a skoro v každém obchodě s grily. Je vybavena oboustrannou žiletkou, kterou je možné po opotřebení vyměnit. Škrabka má kovovou nebo plastovou rukojeť.

údržba grilovacích kamenůČištění ubrouskem nebo hadříkem

Samotný grilovací kámen se doporučuje čistit vlhkým hadříkem nebo ubrouskem. Můžete ho takhle otírat i během grilování. Vezměte si však na pomoc speciální rukavice, abyste se nespálili. Takhle snadno vyčistíte gril i po grilování. To už ale kámen můžete nechat klidně vystydnout. Někteří výrobci doporučují kameny vypalovat nebo mýt v myčce. Taková údržba však u kvalitních žulových kamenů není příliš potřebná.

Pozor na saponáty

Na grilovací kámen rozhodně nepatří žádné saponáty ani speciální čistící prostředky. Mastnota, která na grilu zůstane, se vsákne do povrchu a rozhodně nijak neškodí. Saponátem byste si svůj kámen mohli trvale narušit. Hrozí totiž, že zbytky čistidla i po pečlivém umytí ulpí na jeho povrchu.

Komentáře uzavřeny