Žulové grilovací kameny se vyrábějí z jemně a střednězrnné žuly. Kámen se rozpálí během několika minut a potraviny můžete položit přímo na něj. Grilovací kámen má tu výhodu, že maso rovnoměrně propeče bez otisknuté či vypálené mřížky grilu. Běžně ho pořídíte v tmavém i světlém provedení. Můžete si vybrat z několika velikostí a rozměrů. Žulový grilovací kámen snadno umístíte na více typů grilů.

žulový grilovací kámenProvedení žulového grilovacího kamene

Žula se vyznačuje svou stejnoměrnou zrnitostí. Přirozeně může být zbarvena do běla, šeda, černa nebo růžova. Využívá se nejen pro výrobu grilovacích kamenů, ale nachází své uplatnění také v oboru stavebnictví. Žulový grilovací kámen má hladký a leštěný povrch. Na pohled je spíše masivní. Výrobci grilovacím kamenům často zabrušují hrany na horní straně. Toto opatření umožňuje snazší manipulaci s kamenem a také přispívá k jeho delší životnosti. Obvykle rozměry jsou kolem 40 cm délky, 30 cm šířky a 3 cm výšky. Takový kámen vám zajistí maximální požitek z grilování.

Péče o grilovací kámen ze žuly

Žulový grilovací kámen nevyžaduje žádnou náročnou údržbu. Na odstranění zbylých potravin a výpeků je dobré použít kovovou škrabku a následně kámen dočistit ubrouskem nebo hadříkem. Rozhodně na něj nepoužívejte žádné saponáty a běžně dostupné čistící prostředky.

Grilovací kámen se vyznačuje praskáním, ke kterému může docházet během používání. Tyto praskliny jsou opravdu jen mikroskopické a nijak nebrání v dalším používání kamene ani nemají vliv na jeho životnost. Dochází k nim vlivem uvolňování napětí při rozpálení plochy.

Komentáře uzavřeny